Culinary 2/2012 - Český Grunt

O čem se Čechům donedávna jen zdálo? O uzeninách plných masa, o chlebu z poctivého kvásku, o jogurtech bez náhražek

Zmínka o nás ze str. 108-109

Podobné sny a myšlenky měli i majitelé společnosti Český Grunt. Nápad otevřít síť farmářských prodejen vznikl z těchto úvah u dobrého jídla při večeři s přáteli. Přemýšleli jsme o potravinách, o dobrých kvalitních potravinách, o něčem, co na našem trhu dosud schází. Výsledkem je právě koncept farmářských prodejen Český Grunt. V polovině roku 2010 jsme otevřeli první kamennou farmářskou prodejnu v Praze na Vinohradech. O rok později měla síť Český Grunt již pět prodejen. Otevření dalších dvou přišlo koncem minulého roku. Síť je budována formou franšíz i vlastních i vlastních prodejen. Záměrem společníků je přizpůsobit Český Grunt zákazníkům v každém větším městě. Zákazníci u nás najdou vždy čerstvé domácí potraviny, příjemnou atmosféru i cenné informace o produktu a farmách. Sortiment sestává z uzenin, masa, mléčných výrobků, pečiva, ovoce, zeleniny a dalších chuťovek. Vše výhradně českého původu a pouze od malých a středních farmářů, zpravidla z blízkého okolí prodejny. Výběr spolehlivých dodavatelů kvalitních výrobků je jedním ze základních kamenů úspěchu celého konceptu. Veškeré potraviny proto procházejí kontrolou chuti, kvality a dodržování výrobních postupů. Spolu s námi nyní můžete blíže poznat některé z výrobků a jejich dodavatele.

-----

Matkovy klobásky

Poctivé české potraviny nemohou fungovat bez dobrých uzenin. Proto Český Grunt oslovil jako jednoho ze svých dodavatelů Matkovo uzenářství. Když stojíte na dvorku u Matků v Kostelci nad Labem, máte pocit, že jste na staré selské usedlosti. V jedné budově je v přízemí obchod a nad ním byt, kde celá rodina žije. Naproti je v přízemí výrobna a nad ní sušárna fermentovaných salámů a klobás. Ivana Matková nás provádí provozovnou, kde jsou slyšet jen zvuky chladících kompresorů. Je neděle navečer, všude nablýskané dlaždičky, čisté pracovní stoly a mastnota žádná. Máme pocit, že jsme kolaudační komise a druhý den bude slavnostní otevření, ale Řeznictví u Matků je evidováno jako nejstarší řeznictví ve střední Evropě! Najednou stojíme v sušárně salámů, kde se ve strojní desce veškerých zařízení provozu prohrabuje sám pan Matek a vítá nás výkladem o tom, jak vše funguje. Nakonec se dozvíme, že vše si pan Matek zprovoznil sám, aby ušetřil za drahé systémy spravující provoz a nemusel zdražovat své výrobky. Chce držet krok s cenami na trhu, i když nadále pracuje podle receptur zděděných po pradědech. Za velké štěstí oba majitelé považují partu personálu, která se v posledních letech natolik ustálila, že je schopna samostatně spolupracovat mezi sebou, bez velkých organizačních zákroků… „Máme štěstí, sešli se zde lidé, co si váží řemesla,“ říká Ivana Matková. Dýchá tady na mě tradice, kdy se dělaly poctivé výpečky, kvalitní tlačenka a jitrnice, sekaná nebo výborné játrové salámy. Pan Matek však má rád výzvy, jimiž jsou pro něj dovážené výrobky. Říkal si prý jednoho dne, v čem ten Španěl má navrch, že vyrábí tak dobrý Chorizo salám… a vyrobil Palivec, v čem je Maďar lepší, že umí tak dobrou Čabajku… a vyrobil Maďarskou klobásu. To vše dobře a chutně z českého masa, poraženého na malých jatkách, které si pan Matek postavil nedaleko výrobny na opuštěném místě poté, co si stále stěžoval na velké porážky, kde jsou zvířata vystavena stresu a špatnému zacházení. Díky této filozofii a samozřejmě kvalitě se Matkovy uzeniny staly součástí nabídky prodejen Český Grunt.

Martin Kocura

www.ceskygrunt.cz