hovezi maso
České hovězí maso

U nás nakupujete vždy české hovězí maso

Napsal Řeznictví Antonín Matek

Vážení zákazníci, jistě jste zaznamenali kauzu polského hovězího masa, které bylo poráženo nemocné a nevyhovující na polských jatkách a distribuováno do zemí EU včetně ČR. Toto hovězí skončilo také v Kostelci nad Labem.

Našeho řeznictví se tato kauza netýká, protože porážíme hovězí a vepřové maso na vlastních jatkách přímo v Kostelci nad Labem, v ul. Labská. Hovězí maso bereme od místních zemědělců v okolí 50 km, např. z Úžic u Kralup nad Vltavou a Jizerního Vtelna. Jatka mají stálý veterinární dozor a každá porážka má svůj protokol, kde je číslo zvířete, evidenční číslo zemědělce a uvedeny naše jatka. Závadné maso odebrala jiná firma působící v Kostelci nad Labem. 

Výkupem hovězího a vepřového masa od místních zemědělců podporujeme náš region. Maso necestuje celou Evropou, jako je tomu v případě dovozu ze zahraničí, takže konzumací našeho českého masa máte nejen jistotu kvality, ale také jde o ekologičtější chování. Za dovozovým masem jsou totiž stovky kilometrů napříč EU. Maso se do ČR dováží kromě Polska také z Německa, Nizozemí, Španělska nebo Irska. Pro jídelny, restaurace i masny je zajímavé především svojí cenou. 

Naše řeznictví však preferuje domácí produkci nad tou dovozovou. Na vlastních jatkách porážíme kvalitní a prověřené hovězí a zákazníci si u nás musí zvyknout, že některé lepší kousky hovězího se musí předem objednat a je omezené množství např. svíčkové nebo roštěné, protože zabíjíme zpravidla dva kusy týdně. Hovězího masa se zkrátka zkonzumuje méně, než vepřového a my pro Vás chceme vždy čerstvé maso. 

Jak takový protokol o porážce zvířete vypadá, si můžete prohlédnout v naskenovaném PDF dokumentu. S ohledem na GDPR jsme začernili jména, která však dohledáte v systémech ministerstva zemědělství.

Podle čísla hospodářství se na kartě "provozovna" dá hledat na veřejném registru půdy, kde si ověříte, že hospodář opravdu existuje. Původ hovězího masa si můžete ověřit také zadáním čísla zvířete na portálu eagri.cz. Na našich prodejnách jsou údaje z protokolu uvedeny také. Rovněž jsou v podobných registrech na Státní veterinární správě vedeny naše jatky a výrobna v Kostelci nad Labem.